dating yang betul

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

dating yang betul

Post by msa_z on Fri Mar 14, 2008 1:09 pm

sekadar utk renungan bersama....copy paste je ni...

Dating yang betul-SUMBER=UTUSAN MELAYU ONLINE.....
Bersama:MOHD. FARID RAVI ABDULLAH

SOALAN:Bagaimanakah cara yang betul bagi pasangan muda-mudi masa kini mengaplikasikan konsep dating untuk mengenali hati budi masing-masing mengikut cara yang berlandaskan syariat dan peraturan Islam?

JAWAPAN:

Dating dalam erti kata berdua-duaan pasangan lelaki perempuan yang bukan mahram adalah haram. Ini kerana perbuatan tersebut boleh membawa kepada mudarat. Iaitu mendedahkan pasangan lelaki dan perempuan melakukan sesuatu yang ditegah dalam agama Islam.

Mula-mula dating dalam telefon, kemudian ajak keluar makan. Mula-mula naik kenderaan berasingan. Lama kelamaan naik satu kenderaan bukan sekadar makan tetapi pegang tangan, tidur atas bahu kekasih. Sehingga kadang-kadang sampai melakukan perzinaan.

Walaupun pada mulanya rasa bersalah terhadap perbuatan yang terkutuk itu, lama kelamaan menjadi alah bisa tegal biasa. Sebab itulah Islam menegah sama sekali pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram.

Allah s.w.t berfirman, Dan janganlah kamu menghampiri zina, Sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan Yang jahat (yang membawa kerosakan). (al-Isra’: 32)

Peringatan dalam ayat ini ialah tegahan keras Allah supaya jangan sekali-kali cuba menghampiri zina. Kaedah fikah menjelaskan ‘Setiap sesuatu yang membawa kepada perlakuan yang haram, maka hukum melakukan perkara tersebut adalah haram’. Dan mencegah adalah lebih baik dari mengubat.

Sekiranya usaha menghampirinya jelas ditegah apatah lagi sengaja terlibat. Islam mengajak penganutnya menjauhkan diri dari terdedah kepada maksiat. Menyesal dahulu berpendapatan menyesal kemudian tidak berguna.

Terjebak

Allah s.w.t menegah umatnya mendedahkan diri terjebak dalam kebinasaan. Firman Allah s.w.t, …dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan…. (al-Baqarah: 195). Dalam ayat ini Allah sebut mencampakkan, maksudnya sengaja melibatkan dan mendedahkan diri dalam sesuatu perbuatan yang boleh membawa kebinasaan.

Allah s.w.t menyuruh setiap lelaki dan perempuan menundukkan pandangan. Ini kerana dengan menundukkan pandangan seseorang itu dapat memelihara kehormatannya. (al-Nur: 30-31). Ketika mentafsirkan ayat ini sebahagian ulama menyatakan bahawa; pandangan adalah panah beracun bagi hati, sebab itulah Allah s.w.t menghimpunkan dua perkara dalam ayat ini, iaitu merendahkan pandangan dan memelihara kehormatan (kemaluan). Disebut juga bahawa mata adalah punca kepada zina. (Dr. Wahbah al-Zuhailiy, jld:18, hlm:214 ).

Dating diharuskan bagi mereka yang sudah bertunang. Itupun dengan izin wali perempuan dan bersama mahram ahli keluarga perempuan. Bertunang adalah lesen awal untuk seorang lelaki mengenali tunangnya. Mungkin juga langkah awal untuk seorang lelaki dan seorang perempuan mengenal bakal pasangan hidupnya dengan lebih dekat lagi.

Namun Islam tidak membenarkan seorang pasangan yang bergelar tunang untuk berdating. Kalau nak dating mesti dengan memelihara hak Allah. Ulama haruskan pertemuan lelaki dan perempuan selepas pertunangan semata-mata untuk melihat sifat zahirnya, seperti melihat kepada rupanya untuk mengenal pasti kesempurnaan fizikalnya.

Namun percintaan dan dating yang halal ialah selepas diijab kabul, sementara itu pasangan kekasih hendaklah tunduk kepada perintah Allah. Adalah tidak wajar mencari kebahagiaan hidup dengan melanggar perintah Allah. Mungkin juga ada yang bertanya: kalau begini susahlah bagi pasangan kekasih mengenali antara satu sama lain.

Tidak ada pengenalan yang sempurna bagi lelaki terhadap pasangan kekasihnya melainkan selepas perkahwinan.
avatar
msa_z
~CIVILIANz MeMber~
~CIVILIANz MeMber~

Female Number of posts : 57
Age : 31
Registration date : 2008-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by teruterubozu on Sat Mar 15, 2008 1:16 am

ermmmm...btul tu.....tp slalunye bile da brchenta ni lupa sumenye.... Shocked
avatar
teruterubozu
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Female Number of posts : 162
Age : 29
Registration date : 2008-03-14

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Sat Mar 15, 2008 8:39 am

hahaha.. taw xper.. aku sokong ngan teru2 tuh.. biler da bercinte, yg pkai tudung pon ley bukak tudung.. isk3... manusia2... albino
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by teruterubozu on Sat Mar 15, 2008 9:09 am

yeah...u got the point!!! cyclops
avatar
teruterubozu
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Female Number of posts : 162
Age : 29
Registration date : 2008-03-14

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Sat Mar 15, 2008 9:17 am

tp 2 la masalahnyer.. kre dating2 yg kte sume penah wat neh sumer nyer dose an?? wallahuaalam... hmm Sad
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by teruterubozu on Sat Mar 15, 2008 9:40 am

emm...btul tu....
tp kalo da tgh koya sume bnda jd btul....
avatar
teruterubozu
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Female Number of posts : 162
Age : 29
Registration date : 2008-03-14

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by gadis belangcast on Sat Mar 15, 2008 9:46 am

erm.. betollah.. x yah la kapel2.. bchenta lps kawen kn lebih baek.. klu bkenan skrg, g la jumpe parent gadis dulu..g chup awl2.. hiks..

pd para gadis, kuatkan la iman N teguhkan pndirian. jgn calarkan maruah diri N family..
flower
avatar
gadis belangcast
~CIVILIANz MeMber~
~CIVILIANz MeMber~

Female Number of posts : 22
Age : 30
Location : jepun
Registration date : 2008-03-13

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Sat Mar 15, 2008 10:04 am

huhu.. aku penoh keinsafan biler bace thread neh.. huhu... kat ump nie ade gak an student yg da kawen?? bgs dekrang.. tade da nk terjebak2 dlm datin2 neh an? huhu
albino
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by chicken joe on Sat Mar 15, 2008 3:06 pm

Very Happy nk kawen jugak...mahal x?
avatar
chicken joe
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 61
Age : 30
Registration date : 2008-03-15

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Sat Mar 15, 2008 3:10 pm

nk kawen?? aii.. gatai2.. abihkan stdy dlu bang... uhuhuhu albino
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by teruterubozu on Sat Mar 15, 2008 5:22 pm

hikhikhik..biaq la ayam nk kawen..dpd dia wat maksiat...tp...mampu ke bang ayam???
avatar
teruterubozu
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Female Number of posts : 162
Age : 29
Registration date : 2008-03-14

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Sat Mar 15, 2008 10:12 pm

pergh... tp cmner eh kalo kawen baye2 kte neh? korg ase ok x? yela.. nk elak drpd berchente.. agk ssh.. so, kawen trus.. so, korg ase cmner? ideal x? albino
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by gadis belangcast on Sun Mar 16, 2008 12:01 am

stakat ni aku tgk, student yg kawen ni mcm steady jek.. tp psl kewangan aku x tau le kan... yg bes nye, ade skali aku lalu kt bilik senior ni, ade baby wei.. alamak, haruslah akak tu hebat manage family N her study kan..kan

erk.. tp klu aku, biole tggu abeh blajo.. mane nk carik mase blajo, nk bt dcusion, project.. huhu... aku blom sdia nk bhgi mase utk org laen pule .. hiks



flower
Wholeheart Towards BelangCast
avatar
gadis belangcast
~CIVILIANz MeMber~
~CIVILIANz MeMber~

Female Number of posts : 22
Age : 30
Location : jepun
Registration date : 2008-03-13

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Sun Mar 16, 2008 12:17 am

pergh!! ad baby.. bia btoi ko neh?? tp btoi ke baby dier?? ntah baby staff2 ke ape ke.. isk.. gile ar bwk baby dlm asrama... huhu.. tp btoi gak pe yg ko ckp tuh.. bia la abihkn stdy dlu paling koman pon kan.. bile da kawen, komitmen da kne bagi kat pasangan kte.. kalo stakat amik kos seni ke ape ke ok lg.. nie engineerin.. pergh.. banyak tekanan 2 beb..
albino
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by chicken joe on Sun Mar 16, 2008 1:59 am

affraid baby! I love you nk nk nk

cute x?

student yg da kawen tue bayar nafkah guna duit loan ka?
avatar
chicken joe
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 61
Age : 30
Registration date : 2008-03-15

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Sun Mar 16, 2008 2:27 am

huhu.. xtaw lak aku.. ntah2 dekrang pkai duet masing2 dlu kot.. yela.. da dua2 stdy lg.. cmner si laki 2 nk carik duet.. tp xper ke eh??
Rolling Eyes
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by teruterubozu on Sun Mar 16, 2008 8:08 am

waaa...baby...mst cute...tp kawin muda ni bnyk rintangannye....sp better kte btul2 brsedia bru leh kawin...xgitu kawan2???
avatar
teruterubozu
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Female Number of posts : 162
Age : 29
Registration date : 2008-03-14

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by gadis belangcast on Sun Mar 16, 2008 10:10 am

aku rase mmg anak dia la.. xkan la anak staf. sbb mase aku lalu kt bilik tu dh malam pon.. kol 10 lebih..

--> chicken joe.. cute la.. name pon baby.. aku tgk ade la dlm 5 6 bulan umo baby tu.. psl nafkah tu x tau le pulak...


flower
Wholeheart Towards BelangCast
avatar
gadis belangcast
~CIVILIANz MeMber~
~CIVILIANz MeMber~

Female Number of posts : 22
Age : 30
Location : jepun
Registration date : 2008-03-13

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Sun Mar 16, 2008 12:46 pm

huhu.. besh nyer ade baby... huhu.. nk gak!!!
alien
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by teruterubozu on Mon Mar 17, 2008 9:26 am

oit kerox...muda lg..blaja dulu
avatar
teruterubozu
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Female Number of posts : 162
Age : 29
Registration date : 2008-03-14

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by chicken joe on Thu Mar 20, 2008 9:29 am

Smile oooOooOoo

gitu kew
xkesah la....
xpayah byr nafkah kerana xmmpu
hahhaha...cam2 yekkk
klu cam2 ak nk kawen gak
sapa nk kawen oversea...jom r kawen ngan ak
hihi
kawen percuma pown bley
tapi kena tahan malu kena kutuk masyarakat laaa

ok tawaran d buka
hahahhaha

cepat2 ambil no.
ada 4 kosong~~~~ Twisted Evil
avatar
chicken joe
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 61
Age : 30
Registration date : 2008-03-15

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Thu Mar 20, 2008 10:12 am

woaa.. promote nampak!! aku ase cm tade jek.. spe nk kawen kalo nafkah pon xmampu nk bg beb.. len la kalo dok lam gua.. mkn buah2 jek.. haha
albino
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by teruterubozu on Wed Mar 26, 2008 2:04 am

iskkk.....mcm senang je si ayam tu nk kawen erk.....
avatar
teruterubozu
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Female Number of posts : 162
Age : 29
Registration date : 2008-03-14

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by KeRox on Fri Mar 28, 2008 12:23 am

huhu.. nk taw? encik ayam eksiden moto.... sian kat ayam.. sib bek tade pape sgt.. isk3.. Question
avatar
KeRox
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Male Number of posts : 281
Registration date : 2008-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by teruterubozu on Sat Mar 29, 2008 1:35 pm

[b]ooo...yke???iksiden??iskk..ciannye kt dia..meh kte doakn dia cpt sembuh k.....
avatar
teruterubozu
~civil besfwen~
~civil besfwen~

Female Number of posts : 162
Age : 29
Registration date : 2008-03-14

View user profile

Back to top Go down

Re: dating yang betul

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum